Свържи се с мен

Дата за вашето събитие

Свържете се и попитайте дали съм свободен за заснемане на вашата дата. Ще ви дам повече информация относно цени, пакети и продукти и ще отговоря на всички ваши въпроси

  Headshot

  Заснемане на кръщене? 6 Топ съвета за организиране на кръщене

  Предстои ви заснемане на кръщене? Предстои ви организиране на кръщене за първи път?

  Заснемане на кръщене, организиране на кръщене, професионален фотограф Балин Балев

  В тази статия освен заснемане на кръщене, ще разкажа подробно за един от най-любимите семейни ритуали и какво да направите ако ви предстои организиране на кръщене

  Кръщението, също кръщене или кръщаване, в християнството се разбира като едно от седемте тайнства (православни, католици, лутерани и англикани) или символичен акт (адвентисти, баптисти, петдесятници и т.н.), при което се издейства или символизира очистване от греха, както и смърт на стария човек (за стария живот) и възкресение за нов живот на вярващия човек.

  В много църкви кръщението е предпоставка за придобиване на църковно членство.

  Кръщението като символичен акт в някои протестантски деноминации, чиито външни (ритуални) страни могат да бъдат твърде многообразни, се признава в повечето случаи от православната и католическата църква.

  Малко история:

  Преди да говорим за заснемане на кръщене, нека да разгледаме какво се е случвало в миналото

  Първото кръщение в Новия завет е това чрез Йоан. Затова и получава името „Кръстител“. Йоановото кръщението бе извършено във водите на р. Йордан и бе свързано с изповед на греховете и покаяние, като е имало за цел прощаване на греховете

  Според доклада на евангелията Исус се кръщава на 30-годишна възраст от Йоан Кръстител. Също някои от учениците и апостолите се кръщават от Йоан и по-късно са пренасочени към „Божия Агнец, Който носи греха на света“. Впоследствие кръщават както учениците на Йоан, така и учениците на Исус.

  В Деяние 19:1 – 7 се докладва, че ап. Павел среща в Ефес ученици на Йоан. Той ги пита кое кръщение са получили. След като учениците разказват за тяхното Йоаново кръщение, Павел им обяснява, че Йоан е кръщавал с „кръщение на покаяние“ и е призовавал народа да вярва в този, който ще дойде, именно Исус Христос. В резултат се кръщават Йоановите учениците в името на Исус.

  Кръщение на апостолите

  Евангелието от Матей завършва със заповедта на Исус за кръщение:

  Тогава Иисус се приближи към тях и им говори, казвайки: Даде Ми се всяка власт на небето и на земята. Идете, прочее, научете [буквално: направете ги мои ученици] всичките народи, и кръщавайте ги в името на Отца и Сина и Светия Дух, като ги учите да пазят всичко що съм ви заповядал; и ето, Аз съм с вас през всичките дни до свършека на века. [Амин].

  На петдесятница бе изпълнена тази заповед. В своята проповед ап. Петър призовава публично за кръщение. Като предпоставка той посочва покаянието и дава обещанието за прощение на греховете и приемането на Светия Дух:

  Покайте се! Всеки един от вас трябва да се кръсти в името на Исус Христос, за да му се простят греховете, и ще получите дара на Святия Дух. Защото обещанието е за вас, за децата ви и за всички, които са далеч – всички, които Господ, нашият Бог, призове при себе си.

  В Деяние 8:38 Филип пита един велможа на етиопската царица Кандакия за неговото библейско разбиране. Велможата отговаря: „Как да разбера, ако ме не упъти някой?“. След като Филип му разкрива пророчествата за Исус в Книга на пророк Исаия и в други библейски книги, го кръщава във вода.

  Павел сравнява кръщението в Римляни 6:3ff. с погребение и възкресение за нов живот, като взима образно смъртта и възкресението на Исус Христос. Това място се взима като важно указание за символичното значение на кръщението чрез потапяне.

  В първата църква кръщението се извършва чрез потапяне във вода. Тази форма се практикува и днес в източната църква, при баптисти, адвентисти и други протестантски общности, както и при Църква на Исус Христос на светиите от последните дни и Свидетелите на Йехова.

  Снимката от ляво представлява басейн за кръщение от времето на първата църква, който е служил за нейната първоначална форма на кръщение.

  В раннохристиянската епоха тайнството се извършвало в нощта на Пасха или Петдесетница.[1]

  В римската църква кръщението чрез потапяне е една обичайна форма до 12 век. В средновековието се разпространява поръсването на място на потапянето.

  При кръщението по тайнствен начин се осъществява слизането на Свети Дух над новопокръстения. Въпреки общото, съществуват известни, и някои съществени богословски различия в начина, по който това тайнство се възприема.

  Например, според католическото схващане, тайнството действа „ex opere operato“, т.е. независимо от волята на този, който го приема, докато православната и част от протестантските църкви възприемат мнението, че кръщението става действено тогава, когато кръстеният го осъзнае.

  Като цяло обаче основните християнски общности са единодушни, че кръщението е пътят, по който се изчиства „първородният грях“ и на вярващия се дават сили за духовно израстване.

  Съществува и разлика в обредната част. В православната църква обредът е слят с обреда на тайнството „миропомазване„, докато при католиците последното, или т. нар. „конфирмация“, се извършва най-рано в юношеска възраст.

  Тайнството кръщение се споменава в един от членовете на „Символа на вярата“, възприет от православната, католическата и много протестантски църкви: „Вярвам в едно кръщение за опрощаване на греховете“.

  Според тълкованието на този член, всеки един християнин може да бъде кръстен само един път, т.е. ако християнин, предпочете да смени своята църква (католическа, православна, или протестантска), той не би трябвало да се кръщава повторно.

  За валидно се приема всяко кръщение, което е извършено според изискването, при трикратно произнасяне на думите: „Кръщава се в името на Отец, Син и Дух Свети“.

  Кръщението е единственото тайнство, което може по изключение да се извърши не от духовник, а от светско лице. При критични случаи – болест, тежка травма и т.н. всеки мирянин може да извърши тайнството, след което свещеникът може само да го потвърди.

   

  СЪВРЕМЕННО ОРГАНИЗИРАНЕ НА КРЪЩЕНЕ; ЗАСНЕМАНЕ НА КРЪЩЕНЕ В ДНЕШНИ ДНИ:

  След като се запознахме с кръщенето в исторически и религиозен план, нека да разгледаме какво е необходимо за организиране на кръщене в България J

  Планирането на тържеството след кръщенето може да се окаже тежък и дълъг процес! В крайна сметка кръщението се случват веднъж в живота. Понякога, за да се присъединят към специалния ден пристигат близки и роднини от далеч и вие искате да им осигурите приятно изживяване. Представяме няколко съвета, които да ви помогнат да планирате църковната церемония, а и партито след нея без излишен стрес.

  Съвет #1

  Изберете дата и час за кръщене, които са удобни за всички или поне за тези от вашите близки и приятели, чието присъствие е важно за самите вас. Опитайте се да избегнете други важни семейни дати, съобразете се с училищните празници и официалните държавни празници.

  Съвет #2

  Направете своя списък с гости навреме. Вземете предвид бюджета си, защото макар да не искате хората да се чувстват пренебрегнати, всеки допълнителен гост определено ще добави към разходите ви, както и към усилията, изразходвани за планиране. Уверете се, че важните за вас хора са в списъка.

  Съвет #3

  Вземете решение за това как ще поканите гостите и как те ще потвърдят присъствие. Важно е да знаете колко човека ще присъстват, за да може да осигурите необходимия брой места, в случай че паритито се провежда в ресторант или друго обществено място.

  Поръчайте покани. След като вашата дата, местоположение и списък с гости са потвърдени, вие сте готови да поръчате и изпратите поканите. Може да поръчате хартиени покани, затова посетете местните магазини за канцеларски материали или потърсете фирми онлайн, които ще ви предложат идеи за подходящ дизайн и дори печат.

  Все пък по-удобната алтернатива е да направите цялото това планиране  онлайн, като по този начин ще спестите време без да правите компромис с вашия личен стил и важността на събитието.

  Съвет #4

  По възможност изберете място за последващото парти в близост до църквата. Имайки предвид, че на кръщене обичайно се канят и по-възрастни роднини е важно локацията да е удобна и за тях, за да се придвижат лесно от църквата до ресторанта. Друга възможност е да организирате партито в собствения си дом, в дома на близък приятел или член на семейството. Това може да е по-евтин вариант, но със сигурност предполага повече усилия от ваша страна.

  Съвет #5

  Предвид гостите, идващи от друго населено място, не забравяйте да изпратите поканите поне 6-8 седмици преди датата на събитието. Това ще им даде достатъчно време и възможност да планират присъствие.

  Съвет #6

  Когато планирате храната, която ще се сервира на гостите ви, помислете по кое време на деня кръщенето ще приключи. Това ще ви помогне да определите дали предястията и десертите са подходящи или дали имате нужда от основно ястие.

  Без значение от часа, десертите винаги са на мода! Показване на един десерт с надпис, като например торта или наличиено на много и различни малки десертчета, ще впечатли всеки ваш гост.

  Имайте предвид тези съвети, когато планирате парти за кръщене на вас, вашето дете или близки. Така ще си спестите стреса и ще организирате едно смислено и запомнящо се събитие за основния участник в него, за вашите гости и вас самите!

  Заснемане на кръщене, организиране на кръщене, професионален фотограф Балин Балев

  Какво е необходимо за самото кръщене? Основни етапи при организиране на кръщене:

  Покана за кръстниците – добре е тя да е със специално подбран текст, за да покажете колко държите именно този човек да бъде Кръстник (Кръстница) на Вашето дете.

  Покани за гостите – Вие решавате дали събитието да е в тесен семеен кръг или да го споделите с повече близки и приятели.

  Какво остава за Църквата (дар за Църквата)бутилка червено вино, хавлиена кърпа за свещеника, бутилка олио или зехтин. Може да Ви поискат и цвете китка – обикновено чимширена вързана по традиция с червен конец или свита с червено цвете в средата) – за поръсване.

  Заснемане на кръщене, организиране на кръщене, професионален фотограф Балин Балев

  Какво Ви е необходимо за самото Кръщение – Бродирана хавлия /голяма хавлия/, с името на Кръщелника и датата на Кръщенето

  Голяма свещ – която Кръстника или Кръстницата държи от името на детето, по правило тя се купува от Кръстника или Кръстницата, елегантно украсена в цветовете, на които сте се спрели. За другите присъстващи свещите трябва да се закупят от църквата.

  Шишенце за Свето миро, пълно с олио или зехтин, което свещеника ще освети. Шишенцето може да запазите и след Кръщенето и когато има повод може да помажете детето за здраве.

  Шишенце за светена вода – след Кръщенето Вие или свещеника отсипвате от осветената вода в шишенцето и също си го запазвате.

  Кутийка за косичка – при Кръщаването се отрязва кичурче коса, а кутийката е за да го съхраните във времето.

  Сапунче – необходимо за самия ритуал, за измиване на ръцете на кръстника и свещеника след ритуала

  Кутия за дрешки и аксесоари – тя е много добро допълнение, защото освен че ще сложите дрехите и обувките вътре, след Кръщенето може да подредите и приберете всички спомени от прекрасното събитие.

  Заснемане на кръщене, организиране на кръщене, професионален фотограф Балин Балев

  Бурканче с мед – вкъщи го напълвате с мед, а на самото Кръщене (след като вече е осветено), отсипвате от меда в съдче, в което ще е удобно след ритуала гостите да си топнат парче от питата и да се почерпят за здравето на новопредставеното християнче.

  Папка за Кръщелно свидетелство – красиво декорирана в темата на събитието, когато я отворите вътре има място за Кръщелното свидетелство от едната страна и Акта за раждане от другата

  Кутийка за кръстче и синджирче за Кръщелника – слага се след ритуала, по правило е златно, но не е задължително, купува се от Кръстника или Кръстницата.

  Дрешки и обувки – добре е да са бели, бялото е символ на чистота и невинност, в случая – пречистеност, купуват се от Кръстницата или Кръстника.

  Ако ще кръщавате момиченце да подберете и подходяща диадема с панделка или цвете.

  За почерпка в Църквата след Кръщението – пита, мед, бонбони, подаръчета /комплименти/ за гостите в красива кошничка или поднос и след Кръщението да ги поднесете заедно с почерпката.

  Подарък за кръстниците, обикновено се подарява икона, но Вие може да измислите и друг подарък, който според Вас ще ги зарадва и ще им остане скъп спомен от Кръщенето.

  Заснемане на кръщене, организиране на кръщене, професионален фотограф Балин Балев

  Какво е нужно да знаем за Кръщенето в църквата?

  Какво е нужно да знаем за Светото Кръщение?

  Кръщението по подобие на смъртта и възкресението е проява на една изключително положителна промяна. От водата излизаш нов човек с ново име – християнин.

  Действията на свещеника при Кръщението са символи с дълбоко съдържание. Тайнството се извършва чрез трикратно потапяне, като свещеника изрича следното: „Кръщава се Божият раб или рабиня (с произнасяне на името) в името на Отца, Амин, и Сина, Амин, и Светия Дух, Амин.“

  Няма изискване кога трябва да бъде покръстен човек. Но е задължително както малките деца, така и възрастните да имат свои кръстници. Именно кръстниците имат задължение пред Бог да наставляват кръщавания и да въвеждат в символът на вярата и Христовото учение.

  Действията извършвани при Кръщенето са следните:

  1. Отричане от сатаната. Отрича се целия мироглед, основан на гордост и себелюбие, който отделя човека от Бога.
  2. Изповядване на Христа. Тук кръщаваният заявява, че се съчетава с Христа. Този избор се потвърждава с произнасяне на Символа на вярата.
  3. Помазване с миро(елей). Елеят е символ на светлина и радост, на живота като пълнота, на изцеление, но и символ на помирение.
  4. Свещеникът миропомазва във формата на кръст кръщавания по челото, гърдите, ушите, ръцете и нозете. Това е символ на пресътворяване на тялото на човека и сетивата му.
  5. Преобличането с дрехи в бял цвят е символ на прераждането на човека-духовна чистота и невинност, получени чрез Светото тайнство Кръщение.
  6. Горящите свещи в ръцете и ритуалните три обиколки около купела са символ на духовна радост. Пламъка на свещите е знак, че новопокръстеният поема отговорносттта пред себе си и Бога винаги да гори духом. Кръгът около купела, символизира вечната принадлежност на кръщавания с Исус Христос.
  7. Подстригването на косите на стъпващия в Христовата вяра символизира готовността му за покорство и саможертва.

   

  Заснемане на кръщене, организиране на кръщене, професионален фотограф Балин Балев

  Какво трябва да знаят кръстникът и кръщелникът при едно организиране на кръщене?

  Традициите при избора на кръстник са претърпели известни промени през последните години. Преди родителите са предпочитали за кръстници двойката, която им е кумувала на сватбата. Днес обаче това рядко е предпочитан избор.

  Църквата изисква кръстникът да е кръстен, да е източно-православен християнин. Позволява се е да бъдат роднини, стига да не са родители на кръщавания. Не е проблем кръстника да е кръстил и повече от едно дете от семейството, макар повечето родители да предпочитат различни кръстници за всяко от децата си.

  Кръстници могат да са както роднини, така и приятели на родителите или на кръщавания, като семейното им положение също няма значение.

  Кръщенето може да се извършва по всяко време на годината, на всяко място и при всякакви обстоятелства. Няма ограничение от пости или други празници в календара.

  Необходимо е преди Кръщенето да бъдат подготвени чисти светли дрехи за преобличане на кръщелника. След потапянето в купела новопокръстеният облича бяла риза – символ на чистотата на душата след Тайнството.

  Кръстникът и кръщелникът (ако е възрастен) държат в ръцете си по време на ритуала запалени свещи, които са знак на духовното просвещение и радост, присъстващите – също. По време на Кръщението в храма трябва да се стои спокойно и почтително, за да се разбере дълбокият смисъл на символите на това Тайнство.

  По традиция при кръщенка се носят питка, бонбони и пчелен мед. Добре е да се носят за освещаване златно кръстче и икона. Необходими са също така две бели кърпи и сапун.

  Кръщелното свидетелство се оформя преди кръщението. В края на церемонията свещеникът предава документа на кръстения (или на родителите му).

  Заснемане на кръщене, организиране на кръщене, професионален фотограф Балин Балев

  Малко за фотография:

  До тук разбрахме всичко което е нужно за подготовка за кръщене. Остана може би едно от най-важните неща – да си изберете фотограф и да научите няколко важни неща за заснемане на кръщене

  Кръщенето на детето е един вълшебен момент, в който приветствате вашето дете в църквата, обществото и го показвате на света. Тези ценни мигове трябва да бъдат запечатани.

  Затова ви е нужен фотограф за кръщенета, който има опит в заснемане на кръщене, висококачествена техника и ще успее да запази тези ценни спомени, към които ще се обръщате цял живот. Спецификата при заснемане на такова семейно събитие е, че се снимат много спонтанни моменти и неподправени емоции.

  При заснемане на кръщене от професионален фотограф ще имате кадри от поне два различни ракурса, тъй като фотографът работи с два фотоапарата за близък и далечен план.

  Църковният ритуал не е дълъг, но изобилства от моменти, които опитният фотограф трябва да заснеме от подходящ ъгъл и ракурс без да се натрапва, и да не пречи на извършването на самият ритуал. Такива моменти са помазването, полагането на печата, изкъпването, подстригването на косичката и др, които обяснихме подробно по-горе.

  Едно заснемане на кръщене се извършва на естественото осветление в църквата, което е достатъчно богато на светлосенки. Не се използват светкавици по време на църковният ритуал. От една страна се получават снимки с недобро качество, и от друга това пречи на провеждането на ритуала, а момента е тържествен

  В общия случай заснемане на кръщене включва: – заснемане на църковният ритуал, снимки с гости и близки пред църквата

  Повече подробности, продукти и цени за заснемане на кръщене или последвайте долният линк:

  https://bit.ly/3CVqKu3

  Още за професионален фотограф можете да разгледате в Начало или да цъкнете на линка долу:

  https://bbalev.com/

  За всякакви допълнителни въпроси относно заснемане на кръщене оставам на разположение

  +359 899 713350

  info@bbalev.com

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

  Instagram

  [instagram-feed showbutton=false showheader=false num=7 showfollow=false imageres=true] Последвай ме @BBalev
  Call Now Button