Какво е репортажно и художествено заснемане

Какво е репортажно и художествено заснемане

Най-общо казано репортажната фотография е тази, която улавя момента и ни разказва историята на настоящия миг без редакция. Художествената фотография от друга страна показва определен артистичен замисъл и изисква своята специална постановка.
Балин Балев е един от професионалистите, които съчетават именно тези две техники в работата си. Дори и те да изглеждат различни на теория, на практика имат своите допирни точки, които са изразени именно в изключителните кадри, създадени от фотографът.

Репортажно заснемане

Можем да кажем, че репортажът е един от най-популярните стилове на заснемане във фотографията като цяло. Снимките направени с този подход са навсякъде около нас, във вестници и списания, и имат за цел да ни покажат настоящето. Това всъщност е и основната цел на репортажната фотография – да ни информира за събитие, което се е случило в момента, който е уловен. Така ставаме съпричастни към случващото се и можем да изпитаме емоция, гледайки снимките.
Баща на репортажното заснемане е Анри Картие Бресон. Той е човекът, който променя жанра из основи. Тръгва от това да се заснемат изображения към даден информативен текст, които просто го илюстрират. С работата си превръща репортажната фотография в изкуството да разкажеш история в един единствен кадър, уловен в най-точния момент, без да се редактира. Балин Балев в желанието си да се усъвършенства е изучавал тънкостите и техниките на Анри Картие Бресон отблизо.
Най-важното за репортажното заснемане е да се улови “решаващият момент”, който предава най-точно емоцията и историята, която фотографът разказва.
Ето защо по време на сватбения ден можете да очаквате от фотографа да се движи изкусно между гостите и да улавя всеки важен момент, без да се намесва в него или да го нарушава. Когато се правят този тип фотографии от Вас се изисква да сте максимално отпуснати. Весело списвайте историята на своята сватба и нека професионалният фотограф е човекът, който ще я разкаже в снимки, а те, останат завинаги.

Художествено заснемане

Художествената фотография е различна и се откроява от останалите стилове с това, че във всяка снимка има предварителен художествен замисъл изразен в изображението. Ако в репортажното заснемане момента се улавя, тук той е изцяло подготвен, има постановка и се търси специфична светлина, а понякога са необходими и помощници на фотографа.
За да се хване един художествен кадър, който пресъздава визията и творческата страна на фотографа обикновено се изисква да позирате в дадена композиция. Има изключително важни моменти от сватбата, които е добре да бъдат уловени и пречупени през една художествена призма, за да станат наистина перфектни.
Художествената фотография приема три принципа от живописта: единството, яснотата и простотата. Вложени в снимките и съчетани с техниката на фоторепортажът те служат за създаването на страхотни крайни кадри. Балин Балев владее именно тези стилове в изкуството наречено фотография.
Съчетанието на художествената фотография и репортажното фотозаснемане се изисква истински професионализъм. Двата стила са едновременно различни, но и могат да се допълват взаимно. Целта е да се получат едни наистина ценни и уникални кадри, а тези две техники несъмнено допринасят това да се случи.
Балин Балев умело съчетава фоторепортажът с художествения замисъл на снимките, които прави. Разгледайте кадри от неговата работа тук: https://bbalev.com/celi-svatbi/