Свържи се с мен

Дата за вашето събитие

Свържете се и попитайте дали съм свободен за заснемане на вашата дата. Ще ви дам повече информация относно цени, пакети и продукти и ще отговоря на всички ваши въпроси

  Headshot

  Как да наемем професионален фотограф? 6 препоръки

  Защо наемаме професионален фотограф?

  Защо не наемаме професионален фотограф?

  Здравейте 🙂

  Този въпрос е задаван ежедневно от всички булки – кой професионален фотограф ще снима сватбата ми? В тази статия ще разкажа с малко повече подробности за една от основните грешки при сватбените събития – отказът от това да наемаме професионален фотограф за заснемане на сватбения ден. Ще използвам на места някои технически термини, използвани във фотографията, които ще обесня да са ясни и разбираеми за всички вас, които четете тази статия ?

  Често в нашия бранш се шегуваме, че човек се жени веднъж, дваж, или най-много три пъти ?
  Това в огромен процент от случаите не е така разбира се. Сватбеният ден в 99% е веднъж в живота на човек. Създава се ново семейство. Ролята която има един професионален фотограф е да запази спомените от този ден за поколения напред. Негов приоритет е да разкаже историята на двойката младоженци в снимки. Да улови момента или емоцията в 1/1000 от секундата, или както казва един от доайените на сватбената фотография в България, Бони Бонев – фотографията е машина на времето.

  Ролята на сватбения фотограф е не просто да предаде едни файлове в съответната резолюция /разделителна способност, или това е броят точки (пиксели), които могат да се изобразят в хоризонтална и вертикална посока на кадъра/, или да отпечата 30 снимки в близкото ателие. Категорично това не е сватбен професионален фотограф! Ролята му е да запази спомените така, че и след 30 години двойката да се връща към този така красив за тях ден.

  Когато наемате професионален фотограф проучете внимателно портфолиото и отзивите за него. Информацията във форуми, интернет, препоръките от уста на уста са хубави, но харесваните кадри от една булка може да не се харесат на друга булка, например. Признак за професионален фотограф е наличие на сайт, а не само страница в социални мрежи. Интересувайте се с каква техника снима. По време на сватбата моментите се случват много бързо.

  Задължително фотографът трябва да е с поне още един фотоапарат, достатъчно обективи, батерии и карти памет. Ако използва висок клас техника на Канон, Никон, Сони или други марки това е още един признак, че ще задължително ще имате спомени от сватбата си, а няма да бъдат изгубени поради използване на ненадеждна, евтина техника, която не издържа на дълго заснемане.

   

  професионален фотограф

   

  Напоследък снимачната техника е общодостъпна в големите вериги магазини. Но е важно да направя следното уточнение – тази техника не е професионална. Тя не е надеждна за заснемане на събитие от толкова важно естество, не издържа на голямо натоварване, и е нисък или най-много среден клас, но не и висок клас за професионалисти. Тя е с „професионален ефект“, но не и професионална. Професионалните фотографи си набавят оборудване от тясноспециализирани магазини, или от чужбина.

  Важен признак за качество е дали се използва допълнително осветление при събитията. Всички сме виждали на снимка, или карикатура, или рисунка изобразяван фотограф – човек с фотоапарат, върху който има разположена светкавица. Това е общоприето изображение на фотограф, но това е напълно неприложимо в сватбената фотография. Този начин на снимане показва по-скоро как снима един репортер, но не и висок клас сватбен фотограф. Същия би използвал или наличната светлина /например в църква, където е абсолютно непрофесионално да се използва директна светкавица/, или допълнително изнесено странично осветление по време на ресторанта за по-ефектни кадри и светлосенки.

  Проучете внимателно чрез оферта, личен разговор, или прочетете какви пакети и продукти предлага професионалиста към когото сте се ориентирали. Важно е какво ще получите след заснемането. Допълнителните продукти, фотокниги, или други приятни изненади само ще затвърдят спомена от хубавото събитие.

   

   

  Сватбеният фотограф е професионалист преди всичко. Какво означава това? Вие наемате професионалист в областта на фотографията – професионален фотограф, който да заснеме вашето събитие. Този професионалист е инвестирал време и прекарал дълги месеци в обучения, лекции, стажуване, семинари за да изгради разпознаваемо портфолио и да изгради име на професионалист. Освен това е инвестирал немалко средства в професионална техника – фотоапарати и обективи, осветление, принтери, продукти като луксозни фотокниги и други подаръци които получават тези които го наемат. Със сигурност име на професионалист не се изгражда за един следобед. Или за месеци. Нужни са години усърдна работа и постоянство, както и желание за развитие, следене на новите тенденции и постоянно усъвършенстване.

  Професионалният сватбен фотограф също така подържа високо ниво на култура и общуване, посещава изложби, организира собствени изложби и се ползва с добро име в обществото.

   

  професионален фотограф

   

  Винаги задавам следния въпрос към всички двойки младоженци: – един или двама фотографа желаете за вашия сватбен ден? Еднозначен отговор няма, но често ми се задава насрещен въпрос: – ами каква е разликата между един или двама фотографи?
  Фотографът за разлика от видеооператора може /и е желателно :)/ да сменя бързо гледната си точка. Когато снима един фотограф той ще улови всички моменти и духът на събитието, но няма как да бъде на няколко места едновременно. Тук е ролята на втория фотограф. Той не снима паралелно с първия едни и същи моменти, а допълва и обогатява целият материал със стилово и качествено издържани снимки.

  Екипът от двама сватбени фотографи /както и видеооператори/, действат в синхрон помежду си. Например имаме следната ситуация: – красив изнесен ритуал, с красиво украсена арка, върви церемонията със задължителните моменти размяна на пръстени и първа наздравица например. Единият фотограф ще заснеме тези „задължителни“ моменти, а другият ще улови емоциите и ще направи спонтанни портрети в публиката, сред родителите, сред най-малките гости на сватбата, сред шаферките…Ето така, благодарения на екип от двама фотографи и заснемане от две гледни точки младоженците получават една красиво разказана история – моментът на тяхното бракосъчетание, богато украсен със спотанни емоции от техните близки и гости.

  Важно е да знаете, че професионалният фотограф ще ви дава насоки и съвети през целият сватбен ден. Наясно съм, че доверие между хора се изгражда трудно и бавно, но в една сватба се създават десетки изненадващи ситуации в които изграденият професионалист ще знае как да реагира. Това е така заради опита, който има зад гърба си. Понякога решения трябва да се вземат страшно бързо и рутината и опита със сигурност ще си кажат думата, единствено в плюс на двойката младоженци.

   

  Сватбен фотограф Варна

   

  Друга важна задача пред професионалният сватбен фотограф е да вникне в желанията на двойката и характера на самото събитие. За тази цел се правят поредица от срещи, разменят се имейли, и се подържа активна комуникация много преди сватбения ден.

  В случай, че сте решили да ползвате услугата на ваши близки, които разполагат с някаква снимачна техника или приятели които да заснемат сватбения ви ден, имайте предвид, че поемате страхотен риск за сватбените ви спомени. Да, безспорно ще спестите от бюджет. Но ако нещо се случи ще ви се „спестят“ спомените от деня, за който сте се подготвяли месеци преди това. И те ще бъдат загубени.
  В случай, че сте решили все пак да спестите от професионален фотограф, по-добре е изобщо да не търсите такъв и да започвате кореспонденция по имейли или да отправяте запитвания.

  В България, както и навсякъде по света професионалните фотографи са скъпи. Това няма как да е по-различно. Със сигурност е хубаво да помислите предварително какъв бюджет желаете да отделите за професионални снимки и спомени. За сравнение цената за 6 часа ангажимент на сватбеният фотограф Тейлър Джаксън е над 4000.00лв, а цената в България все още е доста под тази сума 🙂

  Надявам се, че ви беше полезна тази статия и съм спомогнал при избора на сватбен фотограф ?

  За други допълнителни въпроси можете да пишете на info@bbalev.com/dev, или да се обадите на +359 899 713350

  Автор: Балин Балев

   

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

  Instagram

  [instagram-feed showbutton=false showheader=false num=7 showfollow=false imageres=true] Последвай ме @BBalev
  Call Now Button