Наемане на фотограф, 5 грешки

18.12.2019
сватбен фотограф варна

Как да не допуснем грешки при наемане на фотограф?

Кои са 5-те най-чести грешки при наемане на фотограф за сватба?

Всяка булка искрено желае всичко свързано със сватбените снимки да бъде перфектно, но е редно да си дадем сметка, че това не винаги е възможно. Особено ако сме допуснали грешки при наемане на фотограф. Те често произтичат от недостатъчно ясни условия или недоразбиране на някоя от страните.

За да ви спестим 7 грешки при наемане на фотограф се консултирахме с професионалист и създадохме настоящата статия. Надяваме се, че така бихме предотвратили някои от най-честите грешки при наемане на фотограф за сватба.

Преди да продължим с най-честите 7 грешки при наемане на фотограф, можете да прочетете как да изберем сватбен фотограф в 7 лесни стъпки

1.Създаване на погрешни очаквания

Грешни очаквания можете да си създадете ако разгледате само портфолиото на фотографа, но не и цяла сватба. Това е така, защото в портфолиото си професионалистите слагат само подбрани и силно обработени кадри. Моментът, в който добивате реално впечатление от работата на фотографа, е когато разгледате снимки от цяла сватба. Така най-добре ще се ориентирате какво точно да очаквате. Тук можете да разгледате няколко галерии с цели сватби

2. Недостатъчно информация 

Понякога се случва да Ви препоръчат някой “страхотен професионалист”, който обаче няма сайт, където подробно да се запознаете с неговата работа. Грешно е да наемете подобен човек. Той все пак ще е отговорен за улавянето на Вашите страхотни сватбени емоции и създаването на спомените Ви. Недостатъчното информация може да ви създаде грешни очаквания към него и в крайна сметка да доведе до разочарование накрая.

3. Липса на договор

Когато наемате сватбен фотограф договора с него не е просто формалност. От изключителна важност, за да сте доволни от услугите му, е предварително да сключите писмено споразумение. Уговорките включват уточнена програма по часове, Вашите изисквания за снимането, както и типа на снимките. Също така е важно да се разберете за точните срокове за получаване на материала и под каква форма ще го получите. Това ще стане с една добре структурирана комуникация във времето – размяна на имейли, лични срещи, или онлайн видео връзки.

4. Неподходящ подарък

В старанието си да ви улеснят може да се окаже, че Вашите роднини или приятели ви осигуряват подарък фото и видеозаснемане на сватбата. Това не е добра идея от тяхна страна, защото качеството на услугата, която са избрали, може да не е достатъчно високо. Също е възможно стила на фотографа да не ви допадне. Не е лошо да се правят скъпи подаръци, но дали точно този е такъв…

Тук искам да отворя една много голяма скоба 🙂 Откровено казано е „мечешка“ услуга, вашият сватбен ден да бъде заснет от приятел на бащата на булката или на младоженеца. Ако имате гост на сватбата си, който притежава снимачна техника нека да снима, в това няма нищо лошо. Помислете дали си струва спестяването на бюджет за да запазите поколения напред снимките от сватбения си ден, който едва ли имате желание да повтаряте 🙂

5. Лоша препоръка

Може да получите препоръка и идея от свои роднини или приятели за техен познат, който си е купил нов апарат и снима страхотно, а взема и евтино. Понякога дори тези хора се оказват близки приятели и ги уговарят да снимат и за без пари. Наемането на такъв човек е една от най-сериозните грешки, които можете да допуснете. Дори и да е близък на някой от гостите, ако е без опит или без професионална техника, която да издържи на продължителното натоварване, той няма как да създаде кадри с високо качество.

Грешките, на които обърнахме внимание са едни от най-често срещаните. Надяваме се да не го допускате, за да бъдете доволни от своя сватбен фотограф.

Ако търсите професионалист Ви каним да разгледате портфолио и цяла сватба от Балин Балев – сватбен фотограф.

Наемане на фотограф, професионален фотограф Балин Балев

Total: