Как да изберем сватбен фотограф? 7 лесни стъпки

14.07.2019
сватбен фотограф варна

Как да изберем сватбен фотограф за нашата сватба?

Кои са 7-те лесни стъпки с които ще знаем как да изберем сватбен фотограф?

Как да изберем сватбен фотограф, професионален фотограф Балин Балев

Сватбеният ден е веднъж в живота. Но спомените остават за поколения напред. Точно поради тази причина е важно да намерите сватбен фотограф, който ще отговори на вашите очаквания и ще запечата сватбения ден по уникален за вас начин. Важно е да има сериозно отношение, професионална техника и добър опит. Но какво друго е важно? Как да изберем сватбен фотограф? За какво да следите, докато избирате фотограф за вашата сватба? Как да познаем добрия сватбен фотограф?

1.Къде да намерим сватбен фотограф?

Нека започнем първо от това къде да намерим фотограф. Един вариант е да потърсите онлайн – Гугъл, Фейсбук, Инстаграм са чудесни ресурси, в които може намерите фотографи. Със сигурност „чичко Гугъл“ знае как да изберем сватбен фотограф 🙂 Когато търсите, е добре да се спирате на фотографи с активни страници, които са публикували скоро, както и такива с повече харесвания и мнения от предишни клиенти. 

Друг вариант е да питате за препоръка от приятели и познати. Имайте предвид, че всяка двойка е различна, и ако ваши познати са доволни от техния избор, не означава, че и на вас ще ви допадне.

Точно затова, е добре да разгледате по-подробно сайта на фотографа, независимо къде сте го намерили – дали във Фейсбук или по препоръка. Така стигаме и до следващата стъпка.

Как да изберем сватбен фотограф, професионален фотограф Балин Балев

2. Разгледайте неговото портфолио.

Първия признак по който ще отговорим на въпроса как да изберем сватбен фотограф  е фотографът да разполага със собствен сайт, не просто профил в социалните медии. Разгледайте снимките и информацията в сайта му – снимал ли е предишни сватби и колко стаж има като сватбен фотограф? 

Добре е да разгледате не само подбрани снимки от различни сватби, а и поне една цяла сватба. Разгледайте как изглеждат цели сватби.  Всеки може да направи и подбере 1-2 добри кадъра от стотици снимки от цялата сватба. Важното е да се запознаете с работата на фотографите по-детайлно и да знаете какво да очаквате.

Добре е да си набележите няколко фотографа, на които да разгледате сайтовете и снимките в тях, за да направите разлика между качеството на предлаганата услуга. 

След като разгледате снимките на няколко фотографа, ще започвате да придобивате представа за качеството на снимките и ще успеете да различите истинските професионалисти. Разглеждането на различните фотографи ще ви помогне и да разберете кой стил най-много допада на вас и вашата половинка, съответно вече имате изграден критерии за това как да изберем сватбен фотограф

Как да изберем сватбен фотограф, професионален фотограф Балин Балев

3. Жанрове фотография – какъв фотографски стил предпочитате

Сватбената фотография е съвкупност от различни жанрове фотография.

Всеки фотограф си има изграден стил, като едно от най-важните неща при вашия избор на сватбен фотограф е да прецените дали неговия стил ви харесва. В сватбената фотография има няколко главни жанра:  

          – Арт фотография – художествения стил фотография говори за артистични композиции, използване оригинални техники за снимане и по-сериозна техническа обработка. Крайният резултат е едни наистина оригинални и креативни снимки от различни ъгли с абстрактни композиции.
           Репортажен – намесата на сватбения фотограф е минимална, вместо да следва сценарий и да напътства сватбения ден, фотографа незабележимо следва, улавяйки емоцията и разказвайки историята на сватбения ден. Снимките стават реалистични, емоционални и естествени. Прилага се и когато се случва нещо, което бързо трябва да се заснеме. Един добър фотограф трябва да може да реагира и да снима такива моменти, защото те са много ценни. Най-често са по време на даден ритуал и обичай, който се случва бързо.  
          – Макро – сигурно сте виждали красиви снимки в близък план на аксесоари като пръстени, бижута, обувки и други. Използва се, за да се покаже внимание към детайла, който със сигурност самите вие ите избирали дълго.
          Портрет – много често по време на изнесени или църковни ритуали, сватбеният фотограф улавя спонтанни портрети на гостите, улавяйки тяхната неподправена и нережисирана емоция, без хората да знаят, че са заснети.

Когато навлезете в света на фотографа и неговото виждане, ще успеете да разберете дали стила му на работа ви допада или не. Не е задължително фотографа да се придържа строго към определен стил. Качествения сватбен фотограф умее да съчетава жанровете сам или с екип от помощници. 

След като разгледате и подберете фотографи, които ви харесат като стил и портфолио, е време да погледнете дали отговарят на вашия бюджет.

Как да изберем сватбен фотограф, професионален фотограф Балин Балев

4.Пакети и цени

Повечето сватбени фотографи имат качени услугите, които предлагат в сватбения пакет в техния сайт. Разгледайте и вижте какво включва той. Дали включва следсватбена фотосесия, снимане в дома на булката, заснемане от ритуала в църквата, в ресторанта. Уверете се, че разбирате какво ще получите от този пакет и кое се плаща допълнително. Например, може да се налага да се доплаща за пътни разходи, настаняване, след-работни часове (овъртайм).

Изберете фотограф, който е гъвкав спрямо изискванията ви. Добре е да модифицира и съобрази пакета си спрямо вашите нужди и желания. Не правете компромиси на вашия важен ден –  не е нужно да плащате за услуги, които не смятате за необходими и може да договорите нещо друго на тяхно място.  

Доста често ниската цена изглежда примамлива, но помислете: Дали е оправдан риска да получите нискокачествена услуга и то за толкова важен ден? Да, спестявате от цената за сватбен фотограф, но както знаете цената обикновено отговаря на качеството. 

Един истински професионален сватбен фотограф не предлага услугите си на ниски цени. 

Разбира се, цената не бива и да е неоправдано висока. Трябва да сте сигурни, че това, което ще получите ще отговаря на парите си.

 

Как да изберем сватбен фотограф, професионален фотограф Балин Балев

5. Техниката

Уменията на сватбения фотограф са много важни, но не е маловажно и с каква техника работи той. Със скъпи и професионални апарати Canon се постигат невероятни резултати. 

Фотографът може да има различни обективи, светкавици и апарати. Ако той държи на качественото изпълнение, ще присъства на сватбения ден с поне два професионални фотоапарата и достатъчен набор от обективи. 

Точно затова се поинтересувайте с каква техника работи сватбения фотограф. Дори да не разбирате от фотографска апаратура, лесно може да проверите в интернет за качеството на използваната техника.

 

Как да изберем сватбен фотограф, професионален фотограф Балин Балев

6. Сигурност и договор

Изисквайте подписване на договор за извършената от него услуга. Така ще получите допълнителна сигурност, че ще бъде заснет сватбеният ви ден. Също така, ще може конкретно да упоменете вашите желания – какво да бъде заснето и включено в пакета и цената.

Уверете се, че именно избраният от вас фотограф ще снима вашата сватба. Лоша практика е да се изпращат асистенти или помощници, ако в същия ден фотографът има и друг ангажимент и изобщо не се появява на вашето събитие. 

 

7. Готовият продукт

Преди да вземете финално решение, не забравяйте да попитате за детайлите покрай получаването на кадрите.

Уверете се, че в сватбения пакет, който сте избрали е включена базовата им обработка – яркост, светлина, контраст, дълбочина и други. 

Информирайте се и колко снимки ще бъдат включени в пакета, за да няма неочаквани изненади.

Попитайте и за информация за срока, в който ще си получите снимките и всички материали, както и под каква форма ще го получите – диск, флашка или друго. 

Избирането на сватбен фотограф е една отговорна задача, изпълнена с проучвания и разговори. Истината е, че след като разгледате и се чуете с няколко фотографа, ще успеете да отсеете професионалните фотографи от тези, които снимат за хоби.

Може целия процес да ви изглежда сложен, но снимките, които ще получите от сватбения си ден остават завинаги и със сигурност времето, което прекарате в проучване ще си заслужава.

 

Total: