2 техники за заснемане на сватба

27.03.2022
сватбен фотограф варна

Какво е репортажно и художествено заснемане на сватба?

Кои са 2-те най-популярни техники при заснемане на сватба?

Най-общо казано в едно заснемане на сватба се съчетават следните два стила:  репортажната фотография е тази, която улавя момента и ни разказва историята на настоящия миг без редакция. Художествената фотография от друга страна показва определен артистичен замисъл и изисква своята специална постановка.

Балин Балев е един от професионалистите, които съчетават именно тези две техники при заснемане на сватба и в работата си. Дори и те да изглеждат различни на теория, на практика имат своите допирни точки, които са изразени именно в изключителните кадри, създадени от фотографът.

Репортажно заснемане на сватба

Можем да кажем, че репортажът е един от най-популярните стилове на заснемане на сватба и във фотографията като цяло. Снимките направени с този подход са навсякъде около нас, във вестници и списания, и имат за цел да ни покажат настоящето. Това всъщност е и основната цел на репортажната фотография – да ни информира за събитие, което се е случило в момента, който е уловен. Така ставаме съпричастни към случващото се и можем да изпитаме емоция, гледайки снимките.

Баща на репортажното заснемане е Анри Картие Бресон. Той е човекът, който променя жанра из основи. Тръгва от това да се заснемат изображения към даден информативен текст, които просто го илюстрират. С работата си превръща репортажната фотография в изкуството да разкажеш история в един единствен кадър, уловен в най-точния момент, без да се редактира. Балин Балев в желанието си да се усъвършенства е изучавал тънкостите и техниките на Анри Картие Бресон отблизо.

Заснемане на сватба, професионален фотограф Балин Балев
Заснемане на сватба, професионален фотограф Балин Балев

Най-важното за репортажното заснемане вкл и при заснемане на сватба е да се улови “решаващият момент”, който предава най-точно емоцията и историята, която фотографът разказва.

Ето защо по време на сватбения ден можете да очаквате от фотографа да се движи изкусно между гостите и да улавя всеки важен момент, без да се намесва в него или да го нарушава. Когато се правят този тип фотографии от Вас се изисква да сте максимално отпуснати. Весело списвайте историята на своята сватба и нека професионалният фотограф е човекът, който ще я разкаже в снимки, а те, останат завинаги.

Художествено заснемане на сватба

Художествената фотография е различна и се откроява от останалите стилове с това, че във всяка снимка има предварителен художествен замисъл изразен в изображението. Ако в репортажното заснемане момента се улавя, тук той е изцяло подготвен, има постановка и се търси специфична светлина, а понякога са необходими и помощници на фотографа.

За да се хване един художествен кадър, който пресъздава визията и творческата страна на фотографа обикновено се изисква да позирате в дадена композиция. Има изключително важни моменти от сватбата, които е добре да бъдат уловени и пречупени през една художествена призма, за да станат наистина перфектни.

Художествената фотография приема три принципа от живописта: единството, яснотата и простотата. Вложени в снимките и съчетани с техниката на фоторепортажът те служат за създаването на страхотни крайни кадри. Балин Балев владее именно тези стилове в изкуството наречено фотография.

Съчетанието на художествената фотография и репортажното фотозаснемане се изисква истински професионализъм. Двата стила са едновременно различни, но и могат да се допълват взаимно. Целта е да се получат едни наистина ценни и уникални кадри, а тези две техники несъмнено допринасят това да се случи.

Балин Балев умело съчетава фоторепортажът с художествения замисъл на снимките, които прави. Разгледайте кадри от неговата работа тук: https://bbalev.com/celi-svatbi/

Total: