Моята фотографска техника

сватбен фотограф варна

С каква техника снимам

 

 

Много често нашите клиенти ме питат: ” с какъв фотоапарат снимаш, защо ползваш два апарата, колко струват апаратите ти..” и т.н. В тази статия ще ви разкажа малко повече за моята фотографска техника с която снимам сватбените събития.
Използвам фотоапарати и обективи с марката Canon, като те са винаги от висок професионален клас. Не използвам любителски или полу-професионални тела и обективи. Снимането на сватбени събития е отговорна дейност, винаги гоня максималното качество и не допускам компромиси, същото правя и с използваната от мен техника.На сватбено събитие винаги снимам с два модела апарати, като за аварийни ситуации имам и трето тяло във фотографската чанта.

Модел Canon 5D Mark III

Доста време снимах с един много добър модел на Canon – 5D Mark III /преди него ползвах Mark II/. Тъй като надградих и си закупих по-съвременен към днешна дата клас тела, сега Mark III ми служи и го използвам за резервно тяло, за бекъп при аварийни ситуации. Слава Богу засега не се е налагало. Страхотен модел апарат, с бърз процесор, с висока чувствителност в по-затъмнени условия. Моделът преди него Mark II също беше страхотен апарат, просто времето и техническите параметри се развиха и се наложи да надградя и него.

Модел Canon EOS 1DX

Активно снимачния процес и всякакви снимачни дейности извършвам с модел на Canon – 1DX. Уникален апарат, лично за мен един от най-добрите модели на Canon, много бърз процесор, много висока чувствителност в тъмни условия, издържлив на тежко натоварване и продължително снимане.

По-голяма част от сватбения ден преди ресторанта включително и фотосесията на младоженците снимам с това тяло. С малко по-големи размери е, и по-тежък, но пък е изключително надежден за работа.

Модел Canon 5D Mark IV

Другият модел с който също снимам активно, е моделът на Canon – 5D Mark IV. Сравнително нов модел тяло, професионален клас, с много функции, с нов модел процесор също много бърз и с подчертано висока чувствителност в тъмни условия, което страшно много ми помага поради лекото си тегло и сравнително малки размери за разлика от 1DX.

 

 

Тези прекрасни апарати, биха били нищо без едни страхотни обективи към тях които ползвам. Обективи на Canon, от т.нар. “luxury” серия, или както са по-популярни – от “L” серията. Комбинирам бързи светлочувствителни репортажни и портретни обективи, които ми позволяват да снимам във всякакви светлинни условия. Ще си позволя едно отклонение за да разкажа малко повече за един от най-важните параметри в съвременната фотография, а именно “светлочувствителността”. За по-подробно описание и за повече теоретични знания можете да прочетете статията в блога ми “Всеки може да снима“.

Светлочувствителността е т.нар ISO, светлочувствителността на вашия материал върху който снимате. Напоследък и най-често това е матрицата на апарата. Защо е важно този показател да има широк диапазон? Защото това повишава изключително много възможността да се уловят ценни и въздействащи кадри в тъмна среда без помощта на светкавица. Например църковен ритуал, или парти по време на ресторанта с цветно ефектно осветление подредено професионално.Камерите от висок клас, които имат високочувствителна матрица, могат да си позволят да снимат при много високи стойности на исото, без да се появява и да влияе лошо на кадъра цифровият шум. Което е много ценно, тъй като често снимам в закрити помещения, или в стаи и зали с приглушено осветление.

Използвам обективите 17-40 4.0, 24-105 4.0, 70-200 2.8, 24-70 2.8, 85.0 1.2. Имам желание разбира се и за други скъпи и бързи обективи, има време и за тях. С това оборудване и с тази техника съм напълно сигурен, че съм в състояние да заснема сватбеното събитие с максимално качество, такова каквото клиента заслужава винаги.