Свържи се с мен

Дата за вашето събитие

Свържете се и попитайте дали съм свободен за заснемане на вашата дата. Ще ви дам повече информация относно цени, пакети и продукти и ще отговоря на всички ваши въпроси

    Wedding

    Как да работим в екип по време на сватбата

    Или какво не трябва да се прави от наетите професионалисти 🙂

     

    В тази статия ще разгледам някои от основните моменти на сватбения ден от гледната точка на фотографа. Как се работи в екип с всички наети професионалисти? Как се реагира в различните ситуации? Защо това е важно за клиентите? Отговорите следват в статията:

     

    Задачата пред фотографа

     

    По време на един сватбен ден, наетият фотограф има за задача да заснеме всички важни моменти за младоженците с максимално качество и във вид, който е приятен за гледане. Без да се набива в очи. Да бъде напълно незабележим. В един сватбен ден има наети много професионалисти. Всички с точно определена роля за да бъде сватбеният ден красив и незабравим. Има примерно видео-оператор, водещ, диджей, флористи, декоратори, сватбен агент, персонал на ресторант. На сватбеният фотограф понякога се налага да контактува буквално с всички. При това за кратък период от време. Налага се да моли за съдействие за неща, които му помагат да заснеме даден момент или ритуал качествено. Осъществяването на гладка и бърза комуникация с ясна конкретика е много важно. Често няма време, сватбеният ден е забързан, и много бързо някой може да се изнерви и негативните емоции могат да вземат връх. Това е напълно излишно и нежелано от никого.

    Оператор

    Когато се работи с видео-оператор е важно двамата снимащи да не си пречат по никакъв начин. Също да се следят взаимно кой къде е. Крайно нежелателно е да се застава с гръб към камерата на другия. От това страдат единствено клиентите. На никого не му е приятно да гледа върху заснетия материал „гърбове“. И то на хората, които е наел да снимат моментите без „гърбове“. Също така по време на снимане е абсолютно наложително да се пази тишина. Всякакви смешки или закачки между снимащите ясно се записват от микрофоните на камерата. Важен момент е и преминаването пред камерата или апарата на колегата. Също крайно нежелателно. Винаги преместването на различна гледна точка трябва да е зад снимащия, или така че да не се пречи на линията на видимостта на камерата. Селфита или оплезвания в камерата на оператора по време на важен момент или ритуал също са нежелани. Освен, че изглежда непрофесионално, хората са наели оператор за да заснеме техния важен момент, а не вас как си правите селфи на тяхната сватба. Често се налага да се минава под самата камера. В това няма нищо лошо. Никой няма да се присмива, че си вършите работата професионално и без да пречите на другия.

    Дрескод

    Тук ще обърна внимание и на дрескода. Има ситуации колкото и да се старае даден екип, колегата да влезе за част от секундата в кадър. Крайно непрофесионално  и нежелателно е облеклото да е неподходящо. Спортни тениски, къси панталони изглеждат неуважително към всички гости и младоженците на сватбата. Небрежен и занемарен външен вид също. Демонстрирането на високо самочувствие, невъзпитано поведение спрямо който и да е от гостите или роднините, също. Облеклото трябва да е съобразено както с естеството на работа, така и спрямо събитието. Прекомерната консумация на алкохол също говори за много непрофесионално отношение. Абсолютен мит е, че всички сме на парти и трябва да има настроение. На парти са младоженците и техните гости, всички останали са и сме на работа.

    Сватбен водещ

    Комуникацията на снимачният екип със сватбения водещ е от съществено значение за цялостното заснемане на моментите и ритуалите в ресторанта или по време на ритуала. Водещият е „диригента“ на едно сватбено събитие. Ако не е отлично координиран спрямо програмата на младоженците, това ще доведе до цялостно объркване. Няма да се получи желаното парти. И ако пропусне да предупреди фотографа за важни моменти, ще лиши двойката от хубав спомен. Разбира се, фотографът трябва да е запознат предварително с програмата на ритуала или партито. Но професионалният водещ винаги трябва да съобразява и да предупреждава екипа за снимане преди всеки важен ритуал или момент. Често съм наблюдавал, когато водещият поради някаква причина отказва на видео-оператора да му даде звук от пулта си. Много често видео-операторите закачват едно малко устройство към пулта на водещия, с което записват чист звук от събитието. Впоследствие този звук се монтира върху видеото, за по-високо качество. Непонятен за мен е един такъв отказ с аргументи от рода на: „сега не мога…, не знам как…, не знам къде да закача кабелите…, ще ми пречи…“ и т.н. Или поради техническа неграмотност, сигнала да бъде премодулиран /техн.термин озн. изкривен/ и впоследствие звука да не става за нищо. Също така, често съм наблюдавал водещи да застанат с целия гръб в кадър когато се снима важен ритуал или момент. Не просто да преминат, което е допустимо, а да застанат и да не мърдат. Това налага веднага и рязка смяна на гледната точка. Съществува и сериозен риск от „изтърване“ на самия момент.

     

    Персонал в ресторант

     

    Винаги консултирам младоженците, да помолят сервитьорите на ресторанта поне по време на първият сватбен танц да не разнасят порции с храна. Или да бутат количките за сервиране. С цялото ми уважение към ресторантската професия, но е доста некрасиво по време на важен момент какъвто е първият сватбен танц, да се разхождат сервитьори. Да сервират на гостите, или да отсервират. Да минават пред камерите, или да се оглеждат в тях. Да стоят в кадър подпряни на стена или със скръстени ръце, докато върви някаква игра или даряването на кумовете. Да, всички искаме от малки още да „погледаме“ сватбата. Така е, и аз съм го правил. Но тук разликата е, че всички наети сме на работа. И трябва да се държим като професионалисти. Няма как да се повтори нито един момент или ритуал. Двойката месеци наред е репетирала хореография за първи сватбен танц. Имат точна постановка на заснемане. Сервитьор в кадър ще развали този момент. Не подлежи на редакция, или на корекция. Остава такъв какъвто е заснет.

     

    Вместо заключение

     

    Надявам се да съм бил полезен на всички, които прочетат тази статия. С насоките, които описвам по-горе да създам един по-лесен избор на професионалисти. Сватбения ден е веднъж в живота на човек. Правилният избор на професионалисти, ще допринесе за запазването му във „вечен спомен“. Всички правят снимки, но само вечните спомени остават

    За допълнителни въпроси оставам на разположение

    +359 899 713350

    info@bbalev.com

     

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

    Instagram

    [instagram-feed showbutton=false showheader=false num=7 showfollow=false imageres=true] Последвай ме @BBalev
    Call Now Button