Моята фотографска техника

07.05.2020
сватбен фотограф варна

Моята фотографска техника

С каква техника снимам

 

 

Много често нашите двойки, познати, съседи ме питат: “ с какъв фотоапарат снимаш, защо ползваш два апарата, колко струват апаратите ти..“ и т.н. В тази статия ще ви разкажа малко повече за моята фотографска техника с която снимам сватбените събития.
Използвам фотоапарати и обективи с марката Canon, като те са винаги от висок професионален клас. Не използвам любителски или полу-професионални тела и обективи. Снимането на сватбени събития е отговорна дейност, винаги гоня максималното качество и не допускам компромиси, същото правя и с използваната от мен техника.На сватбено събитие винаги снимам с два модела апарати, като за аварийни ситуации имам и трето тяло във фотографската чанта.

 

Модел Canon EOS 1DX

Активно снимачния процес и всякакви снимачни дейности извършвам с модел на Canon – 1DX. Уникален апарат, лично за мен един от най-добрите модели на Canon, много бърз процесор, много висока чувствителност в тъмни условия, издържлив на тежко натоварване и продължително снимане.

По-голяма част от сватбения ден преди ресторанта включително и фотосесията на младоженците снимам с това тяло. С малко по-големи размери е, и по-тежък, но пък е изключително надежден за работа.
В това видео има едно чудесно ревю за тази страхотна машина:

 

Модел Canon 5D Mark IV

Другият модел с който също снимам активно, е моделът на Canon – 5D Mark IV. Сравнително нов модел тяло, професионален клас, с много функции, с нов модел процесор също много бърз и с подчертано висока чувствителност в тъмни условия, което страшно много ми помага поради лекото си тегло и сравнително малки размери за разлика от 1DX.

 

Видео към ревю на 5D Mark IV:

 

Модел Canon R5

Сравнително от скоро съм горд собственик и на един по-нов модел фотоапарат на Canon – безогледалният R5. Наистина, мога съвсем спокойно да призная разработчиците от Canon са направили една наистина невероятна машина откъм възможности, мощност, прецизност, бързина, чувствителност и какво ли още не. Невероятен апарат, изключително точен в меренето, с много висока светлочувствителност, вградена стабилизация, и още куп екстри> Истинско удоволствие е да снимам с тази супер бърза машина, която е и осезаемо по-лека от другите ми фотоапарати.
Още за възможностите на Canon R5 можете да видите във видеото:

 

 

 

 

Тези прекрасни апарати, биха били нищо без едни страхотни обективи към тях които ползвам. Обективи на Canon, от т.нар. „luxury“ серия, или както са по-популярни – от „L“ серията. Комбинирам бързи светлочувствителни репортажни и портретни обективи, които ми позволяват да снимам във всякакви светлинни условия. Ще си позволя едно отклонение за да разкажа малко повече за един от най-важните параметри в съвременната фотография, а именно „светлочувствителността“. За по-подробно описание и за повече теоретични знания можете да прочетете статията в блога ми „Всеки може да снима„.

Светлочувствителността е т.нар ISO, светлочувствителността на вашия материал върху който снимате. Напоследък и най-често това е матрицата на апарата. Защо е важно този показател да има широк диапазон? Защото това повишава изключително много възможността да се уловят ценни и въздействащи кадри в тъмна среда без помощта на светкавица. Например църковен ритуал, или парти по време на ресторанта с цветно ефектно осветление подредено професионално.Камерите от висок клас, които имат високочувствителна матрица, могат да си позволят да снимат при много високи стойности на исото, без да се появява и да влияе лошо на кадъра цифровият шум. Което е много ценно, тъй като често снимам в закрити помещения, или в стаи и зали с приглушено осветление.

Използвам обективите 35/1.4, 17-40/4.0, 135/2.0, 70-200/2.8, 24-70/2.8, 85.0/1.2. Имам желание разбира се и за други скъпи и бързи обективи, има време и за тях. С това оборудване и с тази техника съм напълно сигурен, че съм в състояние да заснема сватбеното събитие с максимално качество, такова каквото клиента заслужава винаги.

Total: